Kako Vam možemo pomoći?

Traži / Ponudi uslugu

Kako Vam možemo pomoći?

Telefonska podrška trenutno nije u funkciji. Molimo Vas za strpljenje. Kontakt možete izvršiti pisanim putem.

Uređivanje Fix profila (stručnjaci)

Ažuriranje profila ima višestruki značaj. Jedan od njih je dostizanje što bolje reprezentiranosti, a samim tim i pouzdanijeg pogleda korisnika prema Vama.

Klikom na POSTAVKE pristupit ćete interfejsu za izmjenu korisničkih informacija ili ih možete pronaći kao na fotografiji ispod.

 

Informacije o korisniku

Promjena slike profila (avatar)
U postavkama pod sekcijom “Informacije o korisniku” imate mogućnost da promijenite sliku profila, odnosno izaberete avatar koji želite da Vas predstavlja. Moguće je da dodate fotografiju za koju želite da predstavlja Vas ili Vašu kompaniju.

                                                         

 

Promjena korisničkih podataka
Odmah na početnom linku postavki možete izmijeniti korisničke podatke, a zatim spasiti promjene. Nakon unosa podataka, potrebno je samo da kliknete na "Snimi izmjene." Poželjno je da osim osnovnih informacija o svojoj kompaniji, stavite i detaljan opis djelatnosti kojom se bavite, da bi korisnici mogli steći što bolji uvid o Vama kao stručnjaku koji pruža određenu uslugu.

Osim ovih postavki možete promijeniti i stavke kao što su:
PDV / ID broj, broj telefona, adresa, grad, web stranica, godine iskustva te broj zaposlenih. Neke stavke se razlikuju ovisno o tome jeste li pravno ili fizičko lice.

Korisničko ime

Ukoliko niste zadovoljni korisničkim imenom koje Vam je automatski kreirano, imate mogućnost da ga izmijenite. Zvog sprječavanja zloupotrebe, korisničko ime možete izmijeniti samo jednom.

kor_ime.png

 

Lokacija

Radi što boljeg korisničkog iskustva poželjno je da unesete Vašu tačnu adresu. 

Screen_Shot_2017-08-15_at_09.41.12.png

 

Udaljenost poslovanja

Radijus poslova možete podesiti od 20-300 km, ovisno o tome koliko daleko ste spremni obavljati određene poslove. Ukoliko radijus podesite na minimalan moguće je da će broj aktivnih zahtjeva koje ćete dobijati, biti značajno smanjen. 

Screen_Shot_2017-08-15_at_09.42.11.png

 

Usluge koje pružate

U ovom dijelu možete dodavati ili brisati usluge koje pružate. Jako je bitno da ih označite da biste mogli primati upite potencijalnih klijenata.

Screen_Shot_2017-08-15_at_09.43.24.png

 

Fix Premium

Ovdje provjeravate sve transakcije koje se tiču Fix Premium paketa. Imate mogućnost da pratite stanje  koje se odnosi kako na dopunu Premium paketa, te na vremenski period do kojeg Vaš Premium važi. 

Screen_Shot_2017-08-15_at_09.46.20.png

 

Foto galerija

Ukoliko želite da na pravi način predstavite sebe i svoju kompaniju, odnosno ono čime se bavite preporučljivo je da dodate fotografije svojih prethodnih radova ili onoga što Vas reprezentira jer će samim tim korisnici steći bolji uvid u ono čime se Vi bavite, a Vama povećati mogućnost da budete onaj stručnjak kojeg će korisnik odabrati za željenu uslugu.

Screen_Shot_2017-08-15_at_09.55.36.png

 

Pitanja i odgovori

Putem ove opcije imate mogućnost da kreirate pitanja i odgovore koje Vam korisnici najčešće postavljaju. Nakon kreiranja pitanja i odgovori će biti vidljivi na Vašem profilu, te ćete se poštediti bespotrebnih odgovora na klijentova pitanja.

Screen_Shot_2017-08-15_at_09.59.20.png

 

Privatnost


U dijelu privatnost imate mogućnost da odaberete da li želite da Vaš profil bude javan. Javnim profilom povećavate eksponiranost te je preporučljivo da ga odabere ukoliko želite da budete vidljivi i dostupni svim korisnicima Fix-a.

Ukoliko se odlučite za opciju da Vaš profil bude privatan i dalje će Vam pristizati zahtjevi koje korisnici šalju, ali Vaš profil neće biti vidljiv na Fix stranici već samo onim korisnicima kojim budete odgovarali na zahtjeve.

Screen_Shot_2017-08-15_at_10.00.07.png

 

 

Notifikacije

Notifikacije koje želite primati podešavate u ovom dijelu. Možete ih uključiti, ili isključiti ukoliko su Vam suvišne. 

Screen_Shot_2017-08-15_at_10.01.02.png

 

Šifra i sigurnost


Posjetite POSTAVKE, klikom ovdje, gdje ćete zatim sa lijeve strane odabrati „Šifra i sigurnost“. Nakon što u prvo polje upišete Vašu staru šifru, u druga dva Vašu unesite novu i kliknite „Snimi izmjene“.

Screen_Shot_2017-08-15_at_10.02.10.png